DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
aktualizováno: 11.02.2016 16:30:30 

Fenylketonúria

Recepty
 
 

Kokosové tyčinky (Kokosove ježe)

 
Suroviny:

Základné piškótové cesto: 200 g NB moúky Damin; 100g NB strúhanka;
300g kryštálového cukru; vaječná náhražka(za 4 ks vajec);
2-3 dcl vody; 2-3 polievkové lyžice oleja; 1 kypriaci prášok
0,13g
Čokoláda a kokos na obaľovanie:
2 čokolády (odporúčam. Kaufland); 200 g kokosu, 10 polievkových
lyžic mlieka alebo mliečnej náhražky; olej; Hera
Postup:
Sypké suroviny odvážime a v miske dobre rozmiešame.
Do misky dáme vaječnú náhražku a 2 dcl vody a 3 minúty šľahačom
miešame, pridáme olej a dobre premiešavame a postupne
pridavame sypkú zmes. Ak máme cesto husté, pridáme postupne
vodu, až nám vznikne tekutá zmes, ktorú vylejeme na menší plech
s pečiacim papierom o rozmeroch cca 24 x 30 cm. Pečieme pri
180-200 °C.Vo vodnom kúpeli rozpustíme 1,5 – 2 čokolády, pridáme 10 polievkových
lyžíc mlieka, olej a prípadne Heru, aby sa vytvorila
tekúca čokoláda.
Vychladnuté cesto po dľžke rozrežeme na tri rovnaké pásy, ktoré
potom pokrájame na tyčinky hrubé cca 1,5 – 2 cm a tie potom
namáčame v čokoláde a obaľujeme v kokose.
 
 

Slonie slzy

Suroviny:
Rovnaké ako na základné piškótové cesto
Krém: 4 dcl vody; 2 Zlaté klasy Dr.Oetker (puding)

Postup: 

Pripravíme základné piškótové cesto, ktoré vylejeme na
veľký plech s pečiacim papierom a pečieme pri 180 – 200 °C. Ak
je piškóta upečená, spoločně s papierom ju stočíme ako roládu.
Chvíľu necháme vychladnúť a stiahneme papier, cesto opät zatočíme
a necháme ceľkom vychladnúť.
Krém: 4 dcl vody a 2 Zlaté klasy uvaríme a vznikne hustý krém,
ktorý natierame na cesto. Do stredu dáme olúpané 3 banány a
stočíme ako roládu. Zvyšný krém natrieme na povrch rolády. Môžeme
posypať Grankom a uložíme do chladničky. Ak sa cesto na
slonie slzy bude lámať, môžeme ho použiť na včelie úliky.

 

 

Nízkobielkovinové hranolky (výroba na panvici )

Suroviny: Široké rezance (nudle) 100g; vegeta dľa chuti; červená paprika na farbu; Zelerová vňať alebo petržlenová vňať (petrželová nať); olej na vyprážanie

Postup: Rezance uvaríme v osolenej vode. Ocedíme, dáme do misy, kde ich vymiešame (bielu neodporúčam pre zafarbenie od papriky ). Na rezance nasypeme Vegetu , ktorá osolí rezance a zafarbí na žlto. Na to nasypeme červenú papriku, ktorá má dať farbu oranžovú. Po zmiešaní obsahu s vňaťou pertžlenu alebo zeleru vyprážame na rozpálenom oleji po dobu, kým nie sú rezance tvrdšie - musia ztvrdnúť ako hranolky. Ak boli dobre osolené, nesmú pripomínať cestovinu.

Dobrú chuť!

                                                                                                                                                                                                            Miloš Svoboda
 
 
Jahodovo-kokosový kokteil  

 

Ingrediencie
4 čerstvé jahody (50 g)
1 polievková lyžica kokosového mlieka (10 ml)
5 g Milupa lp-drink
50 ml pitnej vody
50 ml ananásovej šťavy
1 kávová lyžička cukru (5 g)
2 kocky ľadu
1 slamka
Postup:
Umyte jahody a odstráňte stopky. Dajte do mixéru 3 jahody, kokosové mlieko, lp-drink, pitnú vodu,
ananásový džús a cukor. Mixujte približne 30 sekúnd. Nalejte do kokteilového pohára. Ozdobte pohár
jahodou a vložte slamku.

 

 


Nutričné hodnoty: 31 mg Phe / 1 g bielkovín / 115 kcal 
 
Dalamánky
  cca (10 ks)
Suroviny:
250g PKU múky (Damin)
0,5 lyžičky xanthamu
50g strúhaných verených zemiakov
40ml smotana 33%
150-200ml vody
10g droždia + trochu krištáľového cukru
0,5 lyžičky soli
Soľ + rasca na posypanie
Postup:
Na dno pekárne dáme najprv smotanu s vodou, rozdrobíme droždie , posypeme trochu kryšáľovým cukrom, pripadne múku zmiešame s verením strúhaným zemiakom a xanthanem a nakoniec posypeme soľou. Nastavíme program ´´Cesto´´ a počkáme , až sa cesto začne pracovať. Podľa potreby pridávame vodu- cesto nesmie byť príliš tuhé.
Necháme vykysnúť.
Z vykysnutého cesta vykrajujeme lyžicou namočenou v oleji kúsky ,ktoré zaguľatíme a skladáme na pomastený plech . Potom dalamánky po dĺžke na hornej stany narežeme, potrieme vodou, posypeme soľou a rascou. Dáme piecť do rozohriatej pece pri teplote cca180 0C, pečieme cca 15-20 minút do zhnednutia.
Recept obsahuje :112,7mg Phe;2,4g bielkovin;13,6g taku;226,7g sacharidu 
 
Zázvorový čaj
Zázvorový čaj
1 l vody, zázvor, kúsok škorice, 3 klinčeky, 2 lyžice medu, šťava z 1 citróna

Postup:
Vodu privedieme do varu, pridáme korenie a varíme 5 minút. Vyberieme celé korenie, prelejeme do kanvice, schladíme na 60 stupňov, pridáme na kolieska nakrájaný zázvor, med a citrónovú šťavu. Podľa chuti prislaďte. Čaj je výborný proti nachladeniu. V prípade potreby môžete pripraviť silnejší, s množstvom zázvoru sa zvyšujú liečivé účinky.
Náš tip: Čaj servírujeme v sklenených šálkach ozdobených cukrovou krustou a plátkom citróna so zapichnutým klinčekom.

Zázvorové zemiaky
300 g zemiakov, 1/2 karfiolu (300 g), 3 lyžice masla, 1/2 lyžičky mletej rasce, 1/2 lyžičky mletého zázvoru, 1 lyžička kurkumy, 1/2 lyžičky chilli korenia, 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia, soľ, 1 lyžica kečupu

Postup:
Olúpané surové zemiaky nakrájame na tenšie plátky. Karfiol rozdelíme na ružičky. Čerstvý zázvor olúpeme a nakrájame na plátky. Do väčšej a hlbšej panvice dáme rozpustiť maslo, vsypeme nakrájané zemiaky, karfiol a plátky zázvoru a asi 5 minút opekáme a miešame. Osolíme, pridáme rajčinový pretlak a korenie. Karfiol a zemiaky pustia vodu, takže panvicu prikryjeme pokrievkou a dusíme až zelenina zmäkne. Pokiaľ je potrebné, tak podlejeme, ale väčšinou to nie je nutné.
Nutričné zloženie:
V jednej porcii: 239 mg Phe / 6,3 g bielkovín / 160 kcal
V celom recepte – 3 porcie: 717 mg Phe / 6,3 g bielkovín / 482 kcal